Genel Bilgiler

Anabilim dalımızda kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisini ilgilendiren hastalıklar, en ileri teknik ve aletler kullanılarak, en son gelişmeler ışığında, alanlarında uzmanlaşmış hekimler tarafından tedavi edilmektedir. Anabilim dalımız bünyesinde dış hasta polikliniği, öğretim üyesi muayene polikliniği, yataklı birim, ameliyathane, yoğun bakım, heyet odası, kütüphane, 5 adet odyovestibüler laboratuvar odası, 2 adet foniatri ve ses bozuklukları laboratuvar odası, 2 adet işitme rehabilitasyonu ve fittingi odası ile bir konferans salonu ve bir derslik bulunmaktadır.

Yataklı Bölüm

Anabilim Dalımızda 62 yatak mevcut olup; Yataklı birimimizin 42 standart ve 9 adet tek kişilik oda ile toplam yatak kapasitesi 51 dir. Ayrıca  6 yataklı yoğun bakım ve 5 yataklı preop bekleme gözlem ünitelerimizde postoperatif ve properatif yakın takip ve gözlem gerektiren hastalara hizmet verilmektedir.

Poliklinik

Kulak-burun-boğaz polikliniğinde 4 adet muayene odası, 1 adet müdahale, mikroskopi ve endoskopi odası ve bir odyometri laboratuvarı bulunmaktadır. Öğretim üyesi polikliniğinde 3 adet muayene koltuğu, bir mikrootoskopi ve bir videoendoskopi ünitesi yer almaktadır. Anabilim Dalımız poliklinik hizmeti kesintisiz olup hasta muayeneleri tüm mesai saati boyunca devam etmektedir. Gerekli görülen hastalar her gün saat 12:30-13:30 arasında tüm öğretim üyelerinin katıldığı bir konsultan heyet tarafından değerlendirilerek en iyi şekilde yönlendirilmektedir. Anabilim Dalımız poliklinik birimlerinde yılda ortalama 30-35 bin ayaktan hastaya hizmet verilmektedir

Laboratuvarlar

Laboratuvarlarımızda ses yalıtımlı odalarda gelişmiş klinik odyometri cihazları, yüksek frekans odyometrisi, otoakustik emisyon, ABR, ENG, ECochG, gibi incelemeler yanında ASSR, multifrekans timpanometri ve VEMP gibi en son odyolojik tetkikler yapılmakta, 1993 yılında kurulmuş olan, foniatri laboratuvarımızda 1 adet piyano, profesyonel ses ve video kayıt ekipmanları, bilgisayarlı ses analizi ve 2 adet videolaringostroboskopi eşliğinde deneyimli hekim ve teknisyenler ile ses ve konuşma terapisi yapılmaktadır. 3 cerrah, 2 odyolog, 3 eğitim ve fitting odyometristinden oluşan koklear implantasyon ekibimiz, 2 ayrı fitting ve bir eğitim laboratuvarımızda işitme kayıplı hastalara tedavi ve rehabilitasyon uygulamaktadırlar. Rinoloji laboratuvarımızda elektrorinomanometri ve akustik rinometri cihazlarımızla tanısal incelemeler ve tedavi sonrası hasta takipleri yapılabilmektedir.

Ameliyathane (Küçük müdahale – Ayaktan müdahale)

3 genel anestezi salonu
1 lokal anestezi salonu
1 küçük müdehale salonu
1 endoskopik müdehale odası
1 lazer-radyofrekans odası
1 postoperatif yoğun bakım salonu
2 bekleme salonu
Anabilim dalımızda kendi alanlarında deneyimli öğretim üyeleri, CO2 lazer, radyofrekans, bipolar ve monopolar koter, 4 adet çok amaçlı ameliyat mikroskopu, 4 adet fiberoptik endoskop, bir adet fiberoptik çok fonksiyonlu endoskop, en gelişmiş endoskopi, bronkoskopi ve özofagoskopi enstrümanları ve optikleri, mikrodebrider, 0, 30, 45 ve 70 derece nazal, laringotrakeal endoskoplar ve gelişmiş soğuk cerrahi enstrümanları gibi en güncel alet ve teknikler kullanarak cerrahi tedavileri uygulamaktadırlar. Tüm operasyonlar gerek görüldüğünde en son teknolojik görüntüleme ve kayıt sistemleri kullanılarak ileri inceleme ve arşivleme açısından kaydedilebilmektedir. Anabilim Dalımız ameliyathanelerinde yılda yaklaşık 2500 genel anestezi ile operasyon ve 700 civarında lokal anestezi ile müdahale gerçekleştirilmektedir.

Güvenlik

Hastaya verilen sağlık hizmeti yanında Anabilim Dalımız gerek ayaktan gelen gerekse yatan hastaların güvenliği konusunda da son derece hassas olup kendi imkanlarıyla çeşitli hizmet birimleri ve önemli noktalara yerleştirdiği güvenlik kameraları sayesinde 24 saat izlem sağlamakta ve böylece büyük oranda istenmeyen olayların önüne geçilmektedir.

Birimler ve Hizmetler

Baş-boyun cerrahisi

Anabilim Dalımız’da başta kanser tedavisi olmak üzere her türlü baş-boyun hastalıklarının cerrahi tedavisi yapılmaktadır. Bunlar arasında larinks, hipofarinks, oral kavite, dudak, damak, maksilla, mandibula, tükrük bezleri ve baş-boyun cilt kanserleri yer almaktadır. Erken evre tümörlerin tedavisinde lazer cerrahisi dahil olmak üzere her türlü parsiyel rezeksiyon yöntemleri başarı ile uygulanabilirken ileri evre tümörlerde ise en geniş cerrahi rezeksiyonlar mümkün olabilmektedir. Bu tür hastalarda oluşan kozmetik ve fonksiyonel handikaplar ise gerek Anabilim Dalımızın kendi bünyesinde gerçekleştirdiği gerekse diğer Anabilim Dalları ile yapılan ortak girişimler sayesinde vücudun diğer bölgelerinden alınan doku nakilleri ile başarılı bir şekilde giderilebilmektedir. Kanser cerrahisi yanında Anabilim Dalımız özellikle travma, zehirlenme gibi nedenlerden dolayı uzun süre komada yoğun bakım ünitelerinde entübe kalmış hastalarda gelişebilen ve hayatı son derece zorlaştıran laringotrakeal stenozların cerrahi tedavisinde de oldukça geniş bir tecrübeye sahiptir. Bu amaçla lazer, laringotrakeoplasti, krikoid splitler, kartilaj greftler, uç-uca anastomoz teknikleri başarı ile uygulanarak bu hastaların yaşam kalitesi eski haline getirilebilmektedir.

Otoloji-Nörootoloji

Kuruluşundan beri kulak cerrahisine özel önem vermiş olan Anabilim Dalımızda en ileri teknikler ve ekipman kullanılarak her türlü otolojik cerrahi girişim yapılabilmektedir. Mastoidektomi, timpanoplasti, stapes cerrahisi gibi her türlü fonksiyonel ve non-fonksiyonel rutin kulak ameliyatlarının yanı sıra Nöroşirürji Anabilim Dalı ile birlikte multidispliner yaklaşımlarla akustik nörinom cerrahisi, petröz kemik kolesteatomları, temporal kemik tümörleri, glomus tümörleri gibi ileri tecrübe ve teknik gerektiren girişimler gerçekleştirilebilmektedir. İşitme engelli hastalar için yeni bir umut kapısı olan kokleer implant cerrahisi de Anabilim Dalımızın rutin uygulamaları arasında yer almaktadır. 3 cerrah, 2 odyolog, 3 eğitim ve fitting odyometristinden oluşan koklear implantasyon ekibimiz, 2 ayrı fitting ve bir eğitim laboratuvarımızda işitme kayıplı hastalara tedavi ve rehabilitasyon uygulamaktadırlar.

Rinoloji ve Fasiyal Plastik Cerrahi

KBB ihtisas alanının son yıllarda öne çıkan branşlarından biri olan rinoloji ve fasiyal plastik cerrahi de Anabilim Dalımızın çok önem verdiği konulardan biridir. Endoskopik sinüs cerrahisi, lazer ve radyofrekans uygulamaları, rinoplasti, otoplasti ve aurikula rekonstrüksiyonu, blefaroplasti gibi çok çeşitli uygulamalarla Anabilim Dalımızda her türlü hastanın gereksinimlerine cevap verilebilmektedir. Endoskopik sinüs cerrahisinin ülkemizde gelişiminde öncü kurumlarından biri olan Anabilim Dalımızda, BOS fistül onarımı, koanal atrezi açılması, orbital ve optik dekompresyon, endoskopik dakriyosistorinostomi, anjiyofibrom gibi tümör rezeksiyonları ve hipofiz cerrahileri gibi en ileri uygulamalar da yıllardan beri başarı ile uygulanabilmekte olup oldukça geniş olgu serilerimiz mevcuttur. Horlama ve obstrüktif uyku apnesi hastaları Göğüs Hast. ve Nöroloji Anabilim Dallarının da katıldığı konseylerde tartışılmakta, polisomnografik kayıtları alınarak tedavileri planlanmakta ve gerektiğinde cerrahi tedavileri de uvulopalatofaringoplasti, palatal flepler, lazer ve radyofrekans uygulamaları gibi en gelişmiş teknikler kullanılarak başarı ile gerçekleştirilebilmektedir.

Ses ve konuşma bozuklukları

Ülkemizin ilk ses ve konuşma bozuklukları birimlerinden birine sahip olan Anabilim Dalımızda her türlü fonksiyonel ve organik ses bozukluklarının ileri tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Videostrobolaringoskopik üniteler, bilgisayarlı ses analiz üniteleri, fiberoptik nazofaringolaringoskopik üniteler, realtime octave analizör, elektroglottografi ve osiloskop gibi cihazlar kullanılarak ileri incelemeler yapılmaktadır. Artikülasyon bozuklukları, kekemelik, mutasyonel disfoni gibi tedavisi zor problemler konusunda uzman terapistlerin uyguladıkları tedavi seansları ile giderilebilmektedir. Ayrıca profesyonel ses sanatçılarına yapılan ileri incelemelerle bu çok özel hasta grubunda ortaya çıkan problemler en hassas şekilde tesbit edilip en uygun tedavi yöntemleri ve önerilerle sanatçının ses problemine çözüm bulunabilmektedir. Özellikle guatr ameliyatları sonrasında ortaya çıkabilen tek taraflı veya çift taraflı ses teli felçleri de çeşitli yöntemlerle en uygun şekilde tedavi edilebilmektedir. Uygulanan foniatrik eğitimlerin yanı sıra tiroplasti, aritenoidopeksi, aritenoidektomi ve lazer kordotomi gibi yöntemlerle cerrahi gerektiren hastalarda da başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Pediatrik otolaringoloji

Çocuk hastalarda sık rastlanılan bademcik ve geniz eti sorunlarının tedavisinde tonsillektomi, adenoidektomi ve orta kulak ventilasyon tüpü uygulamaları gibi rutin işlemlerin yanında tedavisi zor, aşamalı girişimler gerektirebilen microtia gibi kulak kepçesi gelişim bozuklukları, dış kulak yolu atrezileri, damak-dudak yarıkları, koanal atreziler, laringeal web ve diğer anomaliler, trakeoözafajiyel fistüller, subglottik ve trakeal stenozların cerrahi tedavileri de başarı ile gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca işitme engelli çocukların okul öncesi eğitimleri için de yıllarca hizmet vermiş olan Anabilim Dalımız halen bu çocukların erken tanısının öneminin bilincinde olarak otoakustik emisyon, ABR, elektrokokleografi, ASSR gibi en ileri yöntemlerden faydalanmakta, işitme cihazı ve fitting uygulamalarını ve gerekirse kokleer implant uygulamalarını en modern tekniklerle gerçekleştirmektedir.

Tüm hakları saklıdır. © 2018